Festival slovenčiny na Mudroňke sa vydaril !


Festival slovenčiny na Mudroňke sa vydaril

 

30. apríla 2024 sme na Mudroňke zorganizovali prvý ročník Festivalu slovenčiny. Nápad pozrieť sa na krásu slovenčiny a Slovenska netradičnou formou sa naozaj vydaril.

Už pri vstupe do školy deti vítali chlebom a soľou ich spolužiaci a pani učiteľky v krojoch, znela chytľavá hudba, chodby zdobili zaujímavé dekorácie, džbány, maľované taniere, vyšívané obrusy, ale aj tkané koberce, staré koryto, košíky, valašky, hrable, muškáty, orgován, dokonca aj balík slamy.

V každej triede sme deň začali spoločnými tradičnými slovenskými raňajkami a  potom sa už v jednotlivých ročníkoch začali pestré aktivity.

Privítali sme včelára aj výrobcu fujár, súťažili sme v spoznávaní slovenských rozprávok, prísloví, porekadiel, nezabudli sme ani na slovenskú ľudovú aj populárnu hudbu, tance, umenie, šport, geografické zaujímavosti. Tvorili sme, maľovali, pripravovali sme tradičné nátierky, slané pečivo, ale vybrali sme sa aj do ulíc Martina. Siedmaci boli na špacírke mestom, ôsmaci v zákulisí SKD a deviataci pátrali po osobnostiach našich dejín na Národnom cintoríne.

Žiaci 1. stupňa mali sprievodné festivalové podujatia – počúvali a ilustrovali slovenské rozprávky, rozprávali sa o zaujímavostiach našej krajiny, spievali.

Na záver dňa sme si pripomenuli slovenské zvyky a tradície stavaním mája. Vyše 15 metrový máj ozdobený pestrými stužkami stavali chlapci aj chlapi z Mudroňky za sprievodu ľudovej hudby a spevu.

Mnohé deti aj pedagógovia prišli do školy oblečení v odeve s folklórnymi prvkami, škola dýchala slovenčinou, voňala príjemnou atmosférou a ozývala sa spevom.

Ďakujeme všetkým, ktorí Festival slovenčiny pripravovali, podporili, zúčastnili sa.

Za spoluprácu ďakujeme RZ pri ZŠ, P. Mudroňa, ZUŠ v Martine, SKD v Martine, OZ Včielka Vetka, OZ Ballers, p. Dobrovolnému z Brány Turca, p. Badínovi, p. Žingorovi, mnohým rodičom a priateľom školy.

ĎAKUJEME!

 

Text: Ľubica Ollerová

Fotky: Archív školy



Naspäť